Catholic Church Hall Cheddar

Introduction

New community chuch hall and multi use facility near to the Cheddar Gorge Somerset. Designed by the local Architect Kelly Clark of  Robinson Clark Ltd

Engineering Solutions

  • Commecial kitchen
  • Low energy underfloor heating  suitable for use with  heat pumps
  • Natual stack and cross ventilation
  • Hot & cold water
  • supper insulation to remove need for PVs
  • Lighting
  • Small power
  • Fire Alarm
  • SBEM /EPC for building Regs
  • New gas supply
  • Remote controlled windows and blindes
  • New electrical  3 phase supply
  • Public untilty pole with services relocated
  • Below ground drainage

Engineering Design

Architect : Robinson Clark

M&E Engineering: Ferguson Brown

Trevella Manor

Listed building renovation of a residential house

Ferguson Brown was appointed to carry out a survey of Trevella Manor. The purpose, to provide a record of the current condition of the building services and their suitability for retention and use in the new proposed scheme within the Grade II Listed Georgian building.

Design Considerations

Future project design considerations to include;

  •  Oil fired central heating.upgrade
  • Domestic hot and cold-water pipework distribution
  • New larger hot water cylinder
  • incoming electrical supply upgrade
  • Fire alarm
  • Solar PV panels

Wilton Court Hotel

Introduction

Complete refurbishment of this Grade II Listed country Hotel.

Ferguson Brown were appointed to carry out a sensitive design of new building services for Wilton Court. The building started life in the early 1500s and had many uses as a single building, including a restaurant, hotel and Public House.

Design Concept

The design concept was to replace as many of the services as possible using the existing distribution routes for the new services. To limit disruption to the historic fabric, all plant will be relocated out of the historic sections of the building, into the new sections, where the fabric of the building is not historic.

The existing cast iron radiators will be retained and reused within the building, but as these are undersized it was not always possible to use them in the existing location.

The architect has already obtained listed building consent to remove several plastic windows from the building.  Therefore, we also propose to remove more plastic from the external walls of the building including grilles, louvers and some SVPs.

Design Considerations

  • External/internal lighting
  • Heating/LTHW/CWS
  • Ventilation/Plumbing
  • Small power
  • Fire/security

Orchard Theatre Dartford

CO2 Reduction Programme

Dartford County Council CO2 Reduction Programme for various sites.

The UK Government has enshrined new targets in law to slash emissions by 78% by 2035 and Net Zero by 2050. The drive to meet those targets translates into tighter emissions measurement and reporting requirements for Local Authorities to replace the  gas fired boiler systems throughout their building portfolio.

Ferguson Brown’s Low Carbon designers used the base plant selection data, provided by the manufacturer, together with agreed structural reports and provided the mechanical and electrical design for the project. Providing a sufficiently detailed design solution with  co-ordination of the mechanical and electrical systems to be installed to ensure that all work and fit the existing building.

Design

Intial design  properties

  • The Orchard Theatre – circa 160 kW ASHP ( Replacing 2no Ferrioli PREXTHERM RSW 399 Boilers)

Dartford Borough Council

CO2 Reduction Programme

Dartford County Council CO2 Reduction Programme for various sites.

The UK Government has enshrined new targets in law to slash emissions by 78% by 2035 and Net Zero by 2050. The drive to meet those targets translates into tighter emissions measurement and reporting requirements for Local Authorities to replace the  gas fired boiler systems throughout their building portfolio.

Ferguson Brown’s Low Carbon designers used the base plant selection data, provided by the manufacturer, together with agreed structural reports and provided the mechanical and electrical design for the project. Providing a sufficiently detailed design solution with  co-ordination of the mechanical and electrical systems to be installed to ensure that all work and fit the existing building.

Design

Intial properties designed

  • Civic Centre – circa 800kW ASHP (Replacing 4 no. CR Remeha 220 Arc 200)
  • The Orchard Theatre – circa 160 kW ASHP ( Replacing 2no Ferrioli PREXTHERM RSW 399 Boilers)

Mandarin Oriental Hotel

The project comprises the design and construction of a new mixed use building comprising three basement levels, one lower ground floor, ground plus nine upper floors to the North Tower and eleven upper floors to the South Tower at 22 Hanover Square, London,

The 5 star hotel element comprises 50 guest rooms from ground to fifth floor of the South Tower, with lobby at ground floor, reception, restaurant and bar areas at lower ground floor, and swimming pool, gym and spa facilities at basement 1 level.

Residential accommodation is provided at the upper floors, with 79 apartments

  • Main Fit-Out Contractor : Beck Interiors
  • MEP Fit-Out Consultant:  Ferguson Brown
  • Services:  Mechanical, Electrical, Public Health Detail Design

Hartcliffe Nursing Home Bristol

Ferguson Brown were appointed to design a new 68 Bed Residential Care Home in Hartcliffe, Bristol.

Design Considerations

  • Disabled access bathrooms
  • Access control systems
  • Nurse call systems
  • Under floor heating system
  • Specialist fire strategy agreed with Local authorities for phased evacuation

 

Client: Cliffe Associates

MEP Engineer: Ferguson Brown

100 East Road BREEAM Multi-Residential Assessment

Ferguson Brown Sustainability provided BREEAM assessment services to enable this East London student residence to achieve an ‘Excellent’ rating under the Multi Residential methodology.

Sustainability Objectives

The client was the main driver behind the requirement for the BREEAM

Excellent rating, and this was achieved through the following design aspects:

  • High quality, convenient cycle provision and storage
  • Over 20% of annual energy demand provided by a biomass boiler
  • Green roof and terrace planting to ensure higher biodiversity on site than before development
  • Advanced water saving irrigation system for planted areas
  • High efficiency building fabric and services resulting in a 43% improvement over building regulation standard

 

Sustainable Design

Client:Urbanest

Architect: Feilden Clegg Bradley Studios

Sustainability: Ferguson Brown Sustainability

Fort Halstead Residential Development

Ferguson Brown Sustainabilty worked closely with Ferguson Brown Engineers to provide a solution to meet Code for Sustainable Homes Level 6 for residential units within a mix use site.

Sustainability Objectives

The site includes over 1 million square feet in a mix of residential, office, laboratory and storage buildings, leased on a long-term basis to QinetiQ and DSTL, the Defence Science and Technology Laboratory, a branch of the Ministry of Defence.

The development was designed to have carbon balance during its operation through the integration of a number of energy reduction, efficiency and renewable solutions.

 

The environmental impact of the building will be further reduced through sustainable site management practices.  The ecology on the site will be maximised through the consideration of existing habitat and the provision of a green roof.

The project was shortlisted for the Mail on Sunday British Home Awards.

Sustainable Design

Client: British Homes Awards
Architect: Stride Treglown
Sustainability: Ferguson Brown Sustainability

Guildford Mixed Use Development

 Ferguson Brown Sustainability provided a detailed report in line with the requirements of Woking Borough Council for new developments to provide 10% energy from low or zero carbon sources, thus successfully discharging the planning obligation.

Sustainability Objectives

After an exhaustive list of low or zero carbon (LZC) technologies were considered, the adopted solution consisted of solar thermal hot water systems for the largest of the residential units, and air source heat pumps for the office building. This split was made due to the differing nature of energy consumption between residential and commercial areas, and will result in the most efficient supply of LZC energy.

Additionally to concluding which systems should be used, initial sizing of the systems was carried out following an analysis of energy demand in each area.

As part of our sustainability consultancy we were able to close out approximately 8 planning conditions imposed on the development

Sustainable Design

Client: Barratt Homes
Architect: Acanthus LW
Sustainability: Ferguson Brown Sustainability